Jesse van Doren Neem contact op
Wie is Jesse van Doren?

Jesse van Doren is veelgevraagd technologie- en innovatie deskundige en dé trendwatcher van dit moment. Hij bevindt zich midden in de technologie-hausse, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van het jaar en is regelmatig op televisie te zien bij BNN/Vara, AVRO/TROS en RTL Nieuws.

De bedrijven van Jesse:

Jesse begon met ondernemen op zijn 11e. Dit liep volledig uit de hand en inmiddels hebben hij en zijn team voor meer dan 350 organisaties gewerkt. Je kunt zijn team boeken als onafhankelijk vertrouwde adviseur op het gebied van technologie- en innovatie. Altijd sterk in data-gedreven marketing, design, creatieve campagnes en voice applicaties

Wie is Jesse van Doren? De bedrijven van Jesse:

Benieuwd naar de toekomst van Kunstmatige Intelligentie en wil je dus weten waar het allemaal naartoe gaat? Kunstmatige Intelligentie (KI) is de laatste jaren enorm in populariteit en bekendheid toegenomen, waardoor meer organisaties en mensen daarmee aan de slag zijn gegaan.

Wie is Jesse van Doren?

Jesse van Doren is veelgevraagd technologie- en innovatie deskundige en dé trendwatcher van dit moment. Hij bevindt zich midden in de technologie-hausse, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van het jaar en is regelmatig op televisie te zien bij BNN/Vara, AVRO/TROS en RTL Nieuws.

De bedrijven van Jesse:

Jesse begon met ondernemen op zijn 11e. Dit liep volledig uit de hand en inmiddels hebben hij en zijn team voor meer dan 350 organisaties gewerkt. Je kunt zijn team boeken als onafhankelijk vertrouwde adviseur op het gebied van technologie- en innovatie. Altijd sterk in data-gedreven marketing, design, creatieve campagnes en voice applicaties

We lijken hard op weg naar AI die net zo slim is als de mens, maar is dat inderdaad de ontwikkeling die er voor de deur staat? Onderzoekers aan universiteiten in Nederland en internationale onderzoekers werken eraan, net als specialisten bij uiteenlopende bedrijven.

Specialisten in Machine Learning zoals Max Welling van de Universiteit van Amsterdam zijn ervan overtuigd dat een kunstmatig brein uiteindelijk net zo intelligent kan zijn als de mens. Er wordt niet geloofd in een ziel of iets onaantastbaars, waardoor de juiste hoeveelheid rekenkracht er uiteindelijk voor kan zorgen dat een kunstmatig brein hetzelfde kan als de mens. Daar zijn we op dit moment nog niet, omdat er veel tijd en geld voor nodig is om dit te bereiken.

Diezelfde analisten hebben het idee dat het nog decennia kan duren voordat zo’n kunstmatig brein met dezelfde intelligentie beschikbaar is. De toekomst zal wat dat betreft meer mogelijkheden laten zien, maar dat we het menselijk brein evenaren lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. Toch zijn er al wel allerlei mogelijkheden voor bedrijven om gebruik te maken van artificiële intelligentie. Er wordt bijvoorbeeld al gewerkt aan het aanleren van causaliteit aan robots, waardoor die kan voorspellen wat er gebeurt voordat het daadwerkelijk plaatsvindt.

Wat is Kunstmatige Intelligentie?
Bij Kunstmatige Intelligentie gaat het om het laten nadenken van systemen, op een manier zoals wij dat ook zouden doen. Het gaat bijvoorbeeld om het herkennen van zichtbare patronen, om vast te stellen wat de camera ‘ziet’. Het gaat om de vertaling van de opgenomen beelden naar wat er op de beelden te zien is, door daarvoor gebruik te maken van slimme algoritmen.

Daarnaast kan het gaan om andere toepassingen, bijvoorbeeld door algoritmen na te laten denken over gedrag dat consumenten vaak vertonen. Dat kan resulteren in suggesties om bepaalde apps op een smartphone te openen of om de juiste website pagina alvast te laden voordat de bezoeker die daadwerkelijk aanklikt. Vanuit de kunstmatige intelligentie wordt het mogelijk om gedrag te voorspellen en gedrag te herkennen, om op basis daarvan andere technologie aan te sturen op de manier zoals we dat verwachten.

Systemen en algoritmen leren op basis van data, waar we tot nu toe goed mee uit de voeten kunnen. Toch lijkt het erop dat dit model eindig is, omdat de AI steeds meer dingen tegelijkertijd moet bedenken. De wereld wordt complexer, waardoor we tegen fysieke beperkingen aanlopen.

Alternatieven ontstaan in de vorm van deep learning, om patronen te vinden in ruwe data. Op die manier wordt de Kunstmatige Intelligentie weer een stuk slimmer. Het is niet meer nodig om eerst van alles te programmeren, omdat de algoritmen en software aan de hand van een geprogrammeerde basis zelf verder kunnen redeneren. Toch maken veel bedrijven nog gebruik van artificiële intelligentie op basis van machine learning met data, een techniek die de komende jaren nog belangrijk zal blijven voor veel organisaties.

Ondersteuning van onze denkkracht
Zal de toekomst van Kunstmatige Intelligentie ertoe leiden dat de algoritmen het denken uiteindelijk van ons overnemen? Die kans lijkt klein te zijn, maar het is wel goed mogelijk om zoveel mogelijk denkkracht over te laten nemen door de systemen. De systemen kunnen informatie verzamelen uit uitgebreide bronnen, waar we zelf veel tijd en moeite in zouden moeten steken. Data-mining gaat veel sneller op basis van Kunstmatige Intelligentie, dan wanneer we daar zelf mee aan de slag gaan.

Bovendien kunnen de systemen ons helpen om meteen de juiste toepassing of informatie te vinden als we die nodig hebben, of om alvast voor te stellen waar we mogelijk behoefte aan hebben of zin in hebben. De algoritmen helpen ons veel efficiënter te functioneren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van uitgebreide data en de inzichten die daarin verstopt liggen.

De toekomst van Kunstmatige Intelligentie zal ervoor zorgen dat we allemaal een persoonlijke assistent tot onze beschikking hebben, die goed weet waar we op welk moment behoefte aan hebben.

Uitdagingen voor de toekomst
Aan de andere kant is er sprake van een paar belangrijke uitdagingen, zoals vooringenomenheid, seksisme en bijvoorbeeld racisme. Het zijn thema’s waar ontwikkelaars mee worstelen, omdat het de manier van programmeren is die uiteindelijk bepaalt op welke manier de systemen ‘denken’. Een kleine afwijking of onoplettendheid kan makkelijk leiden tot vooringenomenheid, die zich ontwikkelt en er daarna nog maar moeilijk uit te krijgen is.

Een andere belangrijke uitdaging is die van veiligheid en privacy. Naarmate er meer data beschikbaar is en die leidt tot interessante inzichten is het de vraag hoe we aan de andere kant onze privacy kunnen waarborgen. Kunstmatige Intelligentie (KI) geldt nog vaak als een black box, terwijl het juist belangrijk is om goed te weten wat er gaande is en op welke manier we daar nu en in de toekomst gebruik van kunnen maken.

Organisaties die werken met Kunstmatige Intelligentie zullen moeten nadenken over privacy en over beveiliging, net als over eventuele vooringenomenheid. Alleen op die manier kunnen de systemen en algoritmen ons daadwerkelijk helpen om de denkkracht uit te breiden, zonder dat we daardoor tegen nieuwe problemen aanlopen.

Artificiële intelligentie: bedrijven benutten kansen
Benieuwd hoe bedrijven artificiële intelligentie benutten en hoe dat ons leven op dit moment al een stuk makkelijker maakt? Jesse is spreker over Kunstmatige Intelligentie en de toekomst daarvan. Ontdek op die manier waar het uiteindelijk naar toe gaat en welke voorbeelden nu al inspiratie bieden voor andere organisaties die daar graag mee aan de slag willen.

Meer weten over de toekomst van kunstmatige intelligentie en hoe Jesse in de afgelopen jaren werkte voor Google, Netflix, BMW en meer dan 350 andere organisaties? Lees Jesse zijn verhaal en neem online contact met hem op.

Vergelijkbare artikelen

Neem contact op met mij

Je kan mij bereiken via social media, email of vul gewoon het formulier hieronder in.

Je moet je naam invullen.
Je moet een geldig e-mail adres invullen.
Je moet een bericht invullen.

Bedankt!

Je aanvraag is ontvangen, ik zal zo snel mogelijk op je terugkomen.