Organisaties vragen me regelmatig als spreker over de trends in de zorg. Aan de hand van praktische voorbeelden en vernieuwende inzichten legt Jesse uit over de belangrijke trends in de zorg die de gezondheidszorg op zijn kop gaan zetten.
Veel van de technologieën in de zorg zijn nu al beschikbaar en zorgen op verschillende plaatsen in de wereld voor innovatie waar heel de zorg beter van wordt. Het gaat om Virtual Reality (VR) en om Augmented Reality (AR), net als om neurotech en nanotech en robotisering. Natuurlijk ontbreekt ook blockchain niet en biedt de zorg mogelijkheden om gebruik te maken van slimme wearables.
Zo sprak Jesse onder andere over de toekomst van de apotheek, de toekomst van huisartsen, de toekomst van de gezondheidszorg, de toekomst van ziekenhuizen en de toekomst van de gehandicaptenzorg.
Al die nieuwe technologieën en trends zijn er uiteindelijk opgericht om de kwaliteit van de zorg voor patiënten te verbeteren en werkdruk bij medewerkers te verminderen . Die kwaliteit bij patiënten gaat soms met grote stappen vooruit, zoals bij de ontdekking van antibiotica in het verleden. Daarnaast is er sprake van kleine ontwikkelingen, waarin de technologieën van dit moment goed passen. Nanotechnologie maakt bijvoorbeeld wondverzorging mogelijk zoals artsen daar lange tijd niet van konden dromen. En dankzij CRISPR zijn er allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan op het gebied van biotech en genbewerking.
Biotechnologie en neurotech
Als spreker over de zorg van de toekomst legt Jesse bijvoorbeeld uit over deze technologie, waarmee we het DNA met ongekende precisie kunnen modificeren. Artsen en onderzoekers vinden oplossingen voor problemen die we nooit konden oplossen, door de biologie zelf te manipuleren. Het zijn technologische doorbraken voor de gezondheidszorg, waarmee we de kwaliteit van leven nog veel verder kunnen verbeteren.
Een mooi voorbeeld van deze technologie werd gedemonstreerd door de Universiteit van Wisconsin-Madison. Door overmatig gebruik van antibiotica zijn veel bacteriën daar resistent voor geworden. In 2011 leidde clostridium difficile in de Verenigde Staten tot zo’n 30.000 sterfgevallen, vooral onder ouderen. Dankzij genbewerking bleek het mogelijk om daar iets aan te doen. Het is de volgende stap in de medische wetenschap, waarmee we problemen die gaandeweg zijn ontstaan eindelijk het hoofd kunnen bieden.
Er ontstaan in de toekomst van de gezondheidszorg allerlei nieuwe ‘wondermedicijnen’, waar belangrijke technologie achter schuilgaat. Dankzij biotechnologie en neurotech krijgen we meer inzicht in de werking van het lichaam en het brein, om aan de hand daarvan heel specifieke oplossingen te ontwikkelingen. Behandelingen worden slimmer en effectiever, zodat we steeds meer fysieke en mentale ongemakken het hoofd kunnen bieden.
Wearables en robots
Op een heel andere manier maken we steeds meer gebruik van wearables. Ze bieden de mogelijkheid om onze gezondheid inzichtelijk te maken, aan de hand van slimme sensoren die bijvoorbeeld onze hartslag en het hartritme bijhouden. We krijgen een waarschuwing als er iets aan de hand is en in de toekomst zullen de apparaten meteen een doktersbezoek plannen zodra dat nodig is. Aan de andere kant worden onnodige bezoeken zoveel mogelijk voorkomen, waardoor de arts alle aandacht kan besteden aan patiënten die de meeste zorg nodig hebben.
Tip: wearables zijn er zowel invasief als niet-invasief. Als spreker over de gezondheidszorg van de toekomst laat Jesse graag recente toepassingen zien en vertelt hij over ontwikkelingen die we de komende jaren kunnen verwachten.
Onder andere DataArt maakt veel gebruik van wearables. Het is een specialist in zorg- en levenswetenschappen. Dankzij de mobiele apparaten wordt het veel makkelijker om bij patiënten na te gaan wat er daadwerkelijk aan de hand is. Dat geldt bijvoorbeeld bij patiënten met suikerziekte. De technologie helpt patiënten te betrekken en zorgt ervoor dat meteen duidelijk is wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren om daar iets aan te doen.
Blockchain in de zorg
Met de toename van technologie is het belangrijk om daar op een veilige manier gebruik van te maken. We kunnen steeds meer data verzamelen en ook delen, dus blockchain biedt op dat gebied geweldige uitkomst.
Blockchain kennen we vooral van Bitcoins, maar biedt veel meer mogelijkheden. Het zal een steeds grotere rol spelen voor zorg in de toekomst, bijvoorbeeld om dossiers van patiënten en de data van wearables met elkaar te delen. Medische technici maken daar al in grote aantallen gebruik van. Ze slaan de gegevens op een veilige manier op en delen de inzichten met andere artsen waarmee ze samenwerken. Dat kan zonder problemen op afstand en bijvoorbeeld via de cloud, zonder dat de privacy in het geding komt.
Artsen kunnen aan de hand van blockchain eenvoudig zien welke medicijnen een patiënt gebruikt, welke behandelingen er al zijn geprobeerd en welke voorschriften er zijn gegeven. Op die manier kan de technologie levens redden, door het artsen makkelijker te maken om het volledige overzicht te krijgen.
Spreker over zorg van de toekomst en trends in de zorg
Benieuwd naar de zorg van de toekomst? Als spreker over de gezondheidszorg in de toekomst vertelt Jesse graag over praktische voorbeelden, belangrijke technologieën en hoe dat de kwaliteit van leven verbetert altijd toegespitst op het publiek wat hij voor zich heeft. Hij vertelt over wearables en blockchain, zowel voor zorginstellingen met ouderen als voor ziekenhuizen die zoeken naar state-of-the-art technologie. Technologische ontwikkelingen bieden geweldige mogelijkheden voor innovatie, waar uiteindelijk zowel de zorg als de patiënt enorm van zal profiteren. Benieuwd wat hij kan vertellen over de toekomst van de gezondheidszorg en hoe hij in de afgelopen jaren werkte voor het Ministerie van Volksgezondheid, CAOP, GGZ en meer dan 350 andere organisaties? Lees zijn verhaal en neem online contact met hem op.